Husene
Skolen
Byen
Mosebo
Mallehuset
Skovfogedhuset
Bjælkehuset
Jagtpavillonen
Truthornet
Fyret
Fyrpasserboligen
Maskinhuset
Udkiggen

FYRET

 

Fyret er med dets ottekantede form specielt i forhold til andre danske fyrtårne. Den gamle fyrbanke på kysten ved Mosebo blev i 1869 erstattet af dette fyr på toppen af klinten, på øens østligste punkt.  

I starten var der rødt fast lys forstærket af et linseapparat. Linseapparatet blev i 1886 udskiftet med et roterende, og fyret skiftede som følge heraf fyrkarakter. I 1909 fik fyret monteret glødenets-brænder og i 1947 ændredes fyrkarakteren igen, denne gang til 3 blink hvert 20. sekund. I 1973 blev fyret nedlagt, afløst af 'Romsø Tue' nord for øen; et bundfast fyr på kanten af sejlrenden gennem Storebælt.  

Indtil ca. år 1910 passedes fyret kun af en enkelt person, men herefter blev pasningen foretaget af en fyrmester, to fyrpassere og en medhjælper. Fra 1970 til fyret slukkede den 1. oktober 1973 blev fyret igen kun passet af én mand, fyr- passer Knud Knudsen. 

I dag løser øen igen, med sin placering midt på en af landets vigtigste vandveje, en samfundsopgave idet fyret bliver benyttet som basis for kamera-overvågningen af en sikker afvikling af trafikken under Storebæltsbroen. Historien fortsætter på forunderlig vis ... 

 

 
  NYHEDER OG
TILBUD
 
     
 

Teambuilding på en øde ø

Tag dine medarbejdere, kolleger eller kunder med på en uforglemmelig oplevelse

 
 

- se mere her

 
     
  Sejlads til Romsø starter igen d. 1. april 2024  
 

- se sejlplan og priser her

 
      
  Dåvildt jagt på Romsø  
 

- se mere her

 
      

Romsø Båden | Søndre Havnekaj 3 | 5300 Kerteminde | Tlf. +45 23 43 63 04 | Fax. +45 65 34 11 52 | Cookiepolitik | Persondatapolitik